måndag 20 mars 2017

TAKK

Idag har vi satt upp bilder på TAKK.

Takkbilder använder man som stöd i barnens språkutveckling. Barnen får ett verktyg att uttrycka sig när det talade språket inte räcker till, ett komplement till/i språkutvecklingen.

TAKK är inte teckenspråk utan en förstärkning. Man benämner huvud ord i en mening.

Vad som händer när man använder TAKK är att:

-Taltempot saktas ner. Det tar längre tid att teckna än att tala. Detta gör det lättare för barnet att följa med i vad som sägs.
-Det är lättare för barnet att förstå det som sägs eftersom det är meningsbärande orden som tecknas.
-Tecken ger tre vägar till förståelse; det barnet hör, det barnen ser och det barnet känner. Detta underlättar för barnets förståelse om vad som sägs.
-Tecken stannar kvar längre, till skillnad från ett talat ord kan man göra ett tecken långsammare.
-Ett teckens betydelse ändras sällan även om man gör det långsammare.
- Det är lättare motoriskt för barnen att teckna med händerna än att säga orden med munnen


Det är viktigt att veta att TAKK alltid stärker den talade språkutvecklingen. TAKK hindrar aldrig språkutvecklingen Om ett barn kan använda ett talande ord kommer barnet alltid göra det istället för att teckna. TAKK är en av vägarna till det talade språket.

Det är aldrig för tidigt att börja med TAKK. 

En god kommunikativ miljö är där all sorts kommunikation tillåts. Till exempel kan ett sätt att kommunicera vara att barnet pekar för att visa vad barnet vill ha. Det är oerhört  viktigt att kommunikation får ta tid..All typ av alternativ kommunikation tar längre tid än det talade språket.








1 kommentar: